Snoekvissen in Ierland

Gedurende het jaar wisselen de seizoenen en daarmee de lokatie en het gedrag van de snoek. Factoren als watertemperatuur, de mate van plantengroei, lichtintensiteit etc spelen daarbij een belangrijke rol. De indeling van het jaar in seizoenen zoals die hieronder volgt is niet gebaseerd op de kalender maar op factoren die voor ons vissers van essentieel belang zijn: de lokatie en het gedrag van de snoek en de beste vismethodes in de betreffende periode. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een seizoensverandering niet van de ene op de andere dag gebeurt, omdat het een geleidelijk proces is. Daarbij komt dat weersomstandigheden de overgangsfase kunnen vervroegen of vertragen. De onderstaande seizoensindeling geldt overigens voor Lough Derg. Onderaan deze paragraaf staat een korte toelichting over de East Clare Lakes.

 

Voorjaar (ongeveer van begin april – half juni)

De snoeken hebben net de paaitijd achter de rug en ze beginnen weer aan vreten te denken. Dit is een periode waarin de temperatuur van het water stijgt van ongeveer 9 graden naar 15 graden, een temperatuur waarbij de snoek zich kiplekker voelt. Deze 2 factoren zorgen er voor dat het voorjaar, samen met het najaar, tot de beste periodes van het jaar behoort.

Een voorjaarskanjer voor PieterIn het begin van de voorjaarsperiode groeien er nog nagenoeg geen planten en vissen we in relatief ondiep water. Werpend in waterdieptes van 2 meter tot 4 meter of slepend in ongeveer 4 a 5 meter water. Dat zal voor de gemiddelde poldervisser diep water zijn, maar op Lough Derg is dat vrij ondiep! Gebruik kunstaas dat 50 cm tot 2 meter diep loopt voor werpend vissen en 1 tot 3 meter voor slepend vissen.

De plantenbedden hebben zich vanaf eind april zodanig ontwikkeld dat er nu gericht boven de planten gevist kan worden. Vooral fonteinkruid is geliefd bij de snoek en dat groeit vanwege het heldere water met name in waterdieptes van tussen de 3 en 4 meter. In het begin groeit het nog maar 50 cm tot een meter boven de bodem uit, maar later komt het tot 1 meter onder het oppervlak of zelfs hier en daar tot in het oppervlak. Vis met kunstaas dat 20 cm tot 1 meter diep loopt.

 

Zomerseizoen (ongeveer van half juni tot eind augustus)

 

Snoeken in Ierland: slank maar supersterkKenmerkend voor deze tijd is dat het water warmer begint te worden (16-19 graden), dat er veel witvisbroed rondzwemt en de snoek zowel tussen de planten als boven open water kan liggen. Ze kunnen zelfs boven heel diep water (10-15 meter) liggen, maar dan in de bovenste waterlaag (van het oppervlak tot 5 meter diep). In de zomer worden taaie periodes afgewisseld door periodes waarin ze plotseling uitstekend te vangen zijn. Warme zonnige dagen met windstil weer zijn net als in Nederland het minst ideal voor de visvangst. Gelukkig zijn de zomers in Ierland meestal niet zo warm. Slepen met kunstaas dat 1 tot 6 meter diep loopt of werpen boven plantenbedden met zeer ondiep lopend kunstaas (oppervlak tot 50 cm diep) zijn de aangewezen methoden.

 

Najaar (ongeveer van begin september tot eind november)

Het najaar behoort samen met het voorjaar tot de beste periodes van het jaar. Het water begint weer af te koelen van ongeveer 17 a 18 graden begin september tot een graad of 9 tegen half november. Tot ongeveer de derde week van oktober kan er boven plantenbedden gevist worden met ondiep lopend kunstaas. Pluggen, plastic kunstaas (shads, Bulldawgs etc) en jerkbaits met een diepgang van 20 cm tot 1 meter zijn hiervoor ideaal. Ook slepen boven 5 tot 8 meter water met kunstaas dat 1 tot 4 meter diep loopt is nu een goede methode. Vanaf de derde week van oktober tot eind november is slepend vissen op de hiervoor genoemde manier het meest effectief.

Daniel met een zware snoek in oktober op Lough Derg Ierland

Gedurende de gehele najaarsperiode is werpen boven stekken met structuur onder water een goede methode, met name als die structuur zich in waterdieptes van 4 tot 6 meter water bevindt. We praten dan over bulten, richels en stukken met een grillige rotsachtige bodem.

 

Winter (ongeveer van begin december tot eind februari)

Het water wordt nu kouder en de snoek wordt trager. Over het algemeen is langzaam roeien of driften met een dode aasvis onder een dobber achter de boot het meest effectief in de winter. Tijdens zachte periodes waarin de watertemperatuur niet al te laag is kan je ook prima met kunstaas slepen. Het is even zoeken naar de beste dieptes, maar ergens tussen de 5 meter en 12 meter is het best. Daarbij kun je het best 1 aasvis diep aanbieden (1 – 3 meter boven de bodem) en 1 aasvis ondiep (een meter of 3 onder het oppervlak). Hetzelfde geldt voor slepen met kunstaas. Maart is meestal de maand waarin de snoeken op Lough Derg paaien. Nog afgezien van het feit dat de snoeken niet erg bijtlustig zijn in de paaitijd is het de vraag of we ze nu lastig moeten vallen...

Leuke bijvangst in de winter: een bruine forel van 78 cm op dood aas!

Methoden

De oevers van Lough Derg zijn op de meeste plekken ontoegankelijk en bovendien zijn de oeverzones meestal erg ondiep en bezaaid met rotsen. Daarom kan er alleen vanuit de boot gevist worden. Je kunt zowel met kunstaas als dood aas vissen, het gebruik van levend aas is verboden in Ierland.

Relaxt slepenBij de kunstaasvisserij kan er zowel slepend(=trollend) als werpend gevist worden. Bij het slepend vissen wordt er in korte tijd veel water gedekt en daarom is het een efficiënte en beproefde methode. Je leert er ook vrij snel de structuur van het viswater mee kennen. Het is bovendien een relaxte manier van vissen, waarbij een boterham of kop koffie genuttigd kan worden terwijl u vist. Je sleept bij voorkeur over open water: langs taluds, boven grillige bodems met veel structuur en natuurlijk langs plekken waar je al eerder aanbeten hebt gehad of snoek hebt gevangen!

Werpen met kunstaasWerpend vissen doe je door de boot over een stek te laten driften en door je kunstaas vóór de boot uit te gooien (dus met de wind mee). Langzaam over de plantenbedden driften is hierbij de beste manier. Nadeel van deze methode is dat je minder water dekt dan met slepend vissen en dat je de stekken vrij precies moet weten te liggen. Groot voordeel is echter dat je constant gericht boven hotspots zit te vissen zoals plantenbedden en plekken met veel structuur op de bodem. Bovendien is het visuele aspect van een naderende en attackerende snoek iedere keer weer een belevenis op zich! Dat mis je bij slepend vissen. Een polariserende zonnebril is een groot voordeel: je ziet hiermee veel beter de aanstormende snoek, maar ook plantenbedden en rotsen zie je veel beter, waardoor je nauwkeuriger en efficiёnter over de stek kan driften en vissen.

Dood aas in de winterDe meest effectieve methode in het najaar en de winter is het vissen met dood aas. Je kunt het best langzaam roeien of de boot laten driften met uw aasvissen aan een takel onder een dobber. Zorg voor dobbers die minimaal 30 gram lood plus de aasvis kunnen dragen, zodat de aasvis op de benodigde diepte (soms meer dan 8 meter) blijft. Een dood-aashengel of een karperhengel zijn ideaal voor deze manier van vissen. Dood aas is bijna altijd ter plaatse verkrijgbaar.

 

Materialen

Het is u waarschijnlijk wel bekend dat er geen land ter wereld is waar de snoeken zo'n brute vechtlust vertonen als in Ierland. Dit geeft veel spektakel tijdens de dril en het is telkens weer een genot om te ervaren hoe sterk en wild de Ierse snoeken zijn. Het betekent echter ook dat uw materiaal zwaar op zijn donder krijgt. Om die reden is het sterk aan te raden om minimaal met het hieronder beschreven materiaal te vissen op Lough Derg. Het gebruik van lichter materiaal resulteert in een te lange dril of het verspelen van de snoek door lijnbreuk. Beide scenario's zijn meestal fataal voor de snoek en dat is niet de bedoeling!

Woest geweldEen snoek van 111 cm komt het water uitIerse snoeken zijn acrobatenPure power


Gebruik een hengel met een werpvermogen van minimaal 60 gram, liever zelfs 70 á 80 gram. Kies hierbij voor een dyneema lijn met een trekkracht van minimaal 40 pond. Op een jerkbaithengel kunt u beter een (dyneema) lijn van minimaal 50 pond trekkracht gebruiken omdat de lijn het extra zwaar te verduren heeft vanwege het voortdurend jerkend binnenvissen van zwaar kunstaas.

Voor werpend vissen uit de boot is een lange hengel niet handig, rond de 2,40 m is wel zo'n beetje het maximum. Als u over een jerkbaithengel beschikt, neem hem dan zeker mee! Voor slepend vissen is een langere hengel in principe prettiger, maar met een kortere stok gaat het natuurlijk ook.

Mocht u niet over het juiste materiaal beschikken: u kunt bij mij eventueel een jerkbaithengel compleet met reel, topkwaliteit dyneema lijn en jerkbaitstang huren.

De sluitingen in de bovenste rij zijn slecht, de onderste 3 zijn goedGebruik bij het snoekvissen in Ierland altijd een stalen onderlijn van minimaal 30 cm lengte en minimaal 50 pond trekkracht. Ook de spinstang/jerkbaitstang op uw jerkbaithengel moet minimaal 30 cm lang zijn. Heel erg belangrijk is het gebruik van een goede speldsluiting, want de meeste modellen die bij uw hengelsportzaak liggen zijn ronduit slecht!! Goede speldsluitingen zijn o.a. de Berkley Crosslock, de Coastlock of een spiraalsluiting (zie foto). Zelfs deze kwaliteitssluitingen zijn al enkele keren opengesprongen tijdens het wilde kopschudden en springen door de Ierse snoeken! Mocht uw hengelsportleverancier geen goede speldsluitingen hebben, dan zijn ze bij mij verkrijgbaar.

Nog even iets over het juiste kunstaas: je kunt lepels, spinners, spinnerbaits, pluggen, jerkbaits en softbaits ("plastic") gebruiken. Persoonlijke voorkeur speelt daarbij een belangrijke rol, maar het hangt ook een beetje van de omstandigheden af. Zelf gebruik ik met name jerkbaits, softbaits en pluggen. Merk of kleur zijn mijns inziens van ondergeschikt belang. Als u wel een voorkeur heeft voor bepaalde kleuren of merken: gebruik die dan, want vertrouwen in je kunstaas is belangrijk.

Het is wel belangrijk om het kunstaas niet te klein te kiezen. Lough Derg is 12000 hectare groot en het gemiddelde formaat van de snoek is ook groot: bijna de helft van de snoeken die we vangen zijn 90 cm of groter! Je kunstaas mag daarom best een beetje opvallen. Kies dus vooral voor kunstaas met een lengte van 15 cm of meer. Zorg voor scherpe haken en neem kunstaas mee voor verschillende dieptes. Hierover meer in het hoofdstuk "Seizoenen".

Zorg uiteraard ook voor goed onthakingsmateriaal, dus een puntbektang met een lange bek en een kniptang om dreggen door te knippen die vervelend gehaakt zijn.

Snoekvissen Ierland Patrick heeft het aan de stok met een boze Ierse snoek