Snoekvissen in Ierland

Methoden

De oevers van Lough Derg zijn op de meeste plekken ontoegankelijk en bovendien zijn de oeverzones meestal erg ondiep en bezaaid met rotsen. Daarom kan er alleen vanuit de boot gevist worden. Je kunt zowel met kunstaas als dood aas vissen, het gebruik van levend aas is verboden in Ierland.

Relaxt slepenBij de kunstaasvisserij kan er zowel slepend(=trollend) als werpend gevist worden. Bij het slepend vissen wordt er in korte tijd veel water gedekt en daarom is het een efficiënte en beproefde methode. Je leert er ook vrij snel de structuur van het viswater mee kennen. Het is bovendien een relaxte manier van vissen, waarbij een boterham of kop koffie genuttigd kan worden terwijl u vist. Je sleept bij voorkeur over open water: langs taluds, boven grillige bodems met veel structuur en natuurlijk langs plekken waar je al eerder aanbeten hebt gehad of snoek hebt gevangen!

Werpen met kunstaasWerpend vissen doe je door de boot over een stek te laten driften en door je kunstaas vóór de boot uit te gooien (dus met de wind mee). Langzaam over de plantenbedden driften is hierbij de beste manier. Nadeel van deze methode is dat je minder water dekt dan met slepend vissen en dat je de stekken vrij precies moet weten te liggen. Groot voordeel is echter dat je constant gericht boven hotspots zit te vissen zoals plantenbedden en plekken met veel structuur op de bodem. Bovendien is het visuele aspect van een naderende en attackerende snoek iedere keer weer een belevenis op zich! Dat mis je bij slepend vissen. Een polariserende zonnebril is een groot voordeel: je ziet hiermee veel beter de aanstormende snoek, maar ook plantenbedden en rotsen zie je veel beter, waardoor je nauwkeuriger en efficiёnter over de stek kan driften en vissen.

Dood aas in de winterDe meest effectieve methode in het najaar en de winter is het vissen met dood aas. Je kunt het best langzaam roeien of de boot laten driften met uw aasvissen aan een takel onder een dobber. Zorg voor dobbers die minimaal 30 gram lood plus de aasvis kunnen dragen, zodat de aasvis op de benodigde diepte (soms meer dan 8 meter) blijft. Een dood-aashengel of een karperhengel zijn ideaal voor deze manier van vissen. Dood aas is bijna altijd ter plaatse verkrijgbaar.

 

Materialen

Het is u waarschijnlijk wel bekend dat er geen land ter wereld is waar de snoeken zo'n brute vechtlust vertonen als in Ierland. Dit geeft veel spektakel tijdens de dril en het is telkens weer een genot om te ervaren hoe sterk en wild de Ierse snoeken zijn. Het betekent echter ook dat uw materiaal zwaar op zijn donder krijgt. Om die reden is het sterk aan te raden om minimaal met het hieronder beschreven materiaal te vissen op Lough Derg. Het gebruik van lichter materiaal resulteert in een te lange dril of het verspelen van de snoek door lijnbreuk. Beide scenario's zijn meestal fataal voor de snoek en dat is niet de bedoeling!

Woest geweldEen snoek van 111 cm komt het water uitIerse snoeken zijn acrobatenPure power


Gebruik een hengel met een werpvermogen van minimaal 60 gram, liever zelfs 70 á 80 gram. Kies hierbij voor een dyneema lijn met een trekkracht van minimaal 40 pond. Op een jerkbaithengel kunt u beter een (dyneema) lijn van minimaal 50 pond trekkracht gebruiken omdat de lijn het extra zwaar te verduren heeft vanwege het voortdurend jerkend binnenvissen van zwaar kunstaas.

Voor werpend vissen uit de boot is een lange hengel niet handig, rond de 2,40 m is wel zo'n beetje het maximum. Als u over een jerkbaithengel beschikt, neem hem dan zeker mee! Voor slepend vissen is een langere hengel in principe prettiger, maar met een kortere stok gaat het natuurlijk ook.

Mocht u niet over het juiste materiaal beschikken: u kunt bij mij eventueel een jerkbaithengel compleet met reel, topkwaliteit dyneema lijn en jerkbaitstang huren.

De sluitingen in de bovenste rij zijn slecht, de onderste 3 zijn goedGebruik bij het snoekvissen in Ierland altijd een stalen onderlijn van minimaal 30 cm lengte en minimaal 50 pond trekkracht. Ook de spinstang/jerkbaitstang op uw jerkbaithengel moet minimaal 30 cm lang zijn. Heel erg belangrijk is het gebruik van een goede speldsluiting, want de meeste modellen die bij uw hengelsportzaak liggen zijn ronduit slecht!! Goede speldsluitingen zijn o.a. de Berkley Crosslock, de Coastlock of een spiraalsluiting (zie foto). Zelfs deze kwaliteitssluitingen zijn al enkele keren opengesprongen tijdens het wilde kopschudden en springen door de Ierse snoeken! Mocht uw hengelsportleverancier geen goede speldsluitingen hebben, dan zijn ze bij mij verkrijgbaar.

Nog even iets over het juiste kunstaas: je kunt lepels, spinners, spinnerbaits, pluggen, jerkbaits en softbaits ("plastic") gebruiken. Persoonlijke voorkeur speelt daarbij een belangrijke rol, maar het hangt ook een beetje van de omstandigheden af. Zelf gebruik ik met name jerkbaits, softbaits en pluggen. Merk of kleur zijn mijns inziens van ondergeschikt belang. Als u wel een voorkeur heeft voor bepaalde kleuren of merken: gebruik die dan, want vertrouwen in je kunstaas is belangrijk.

Het is wel belangrijk om het kunstaas niet te klein te kiezen. Lough Derg is 12000 hectare groot en het gemiddelde formaat van de snoek is ook groot: bijna de helft van de snoeken die we vangen zijn 90 cm of groter! Je kunstaas mag daarom best een beetje opvallen. Kies dus vooral voor kunstaas met een lengte van 15 cm of meer. Zorg voor scherpe haken en neem kunstaas mee voor verschillende dieptes. Hierover meer in het hoofdstuk "Seizoenen".

Zorg uiteraard ook voor goed onthakingsmateriaal, dus een puntbektang met een lange bek en een kniptang om dreggen door te knippen die vervelend gehaakt zijn.

Snoekvissen Ierland Patrick heeft het aan de stok met een boze Ierse snoek