Snoekvissen in Ierland

Gedurende het jaar wisselen de seizoenen en daarmee de lokatie en het gedrag van de snoek. Factoren als watertemperatuur, de mate van plantengroei, lichtintensiteit etc spelen daarbij een belangrijke rol. De indeling van het jaar in seizoenen zoals die hieronder volgt is niet gebaseerd op de kalender maar op factoren die voor ons vissers van essentieel belang zijn: de lokatie en het gedrag van de snoek en de beste vismethodes in de betreffende periode. Het spreekt natuurlijk voor zich dat een seizoensverandering niet van de ene op de andere dag gebeurt, omdat het een geleidelijk proces is. Daarbij komt dat weersomstandigheden de overgangsfase kunnen vervroegen of vertragen. De onderstaande seizoensindeling geldt overigens voor Lough Derg. Onderaan deze paragraaf staat een korte toelichting over de East Clare Lakes.

 

Voorjaar (ongeveer van begin april – half juni)

De snoeken hebben net de paaitijd achter de rug en ze beginnen weer aan vreten te denken. Dit is een periode waarin de temperatuur van het water stijgt van ongeveer 9 graden naar 15 graden, een temperatuur waarbij de snoek zich kiplekker voelt. Deze 2 factoren zorgen er voor dat het voorjaar, samen met het najaar, tot de beste periodes van het jaar behoort.

Een voorjaarskanjer voor PieterIn het begin van de voorjaarsperiode groeien er nog nagenoeg geen planten en vissen we in relatief ondiep water. Werpend in waterdieptes van 2 meter tot 4 meter of slepend in ongeveer 4 a 5 meter water. Dat zal voor de gemiddelde poldervisser diep water zijn, maar op Lough Derg is dat vrij ondiep! Gebruik kunstaas dat 50 cm tot 2 meter diep loopt voor werpend vissen en 1 tot 3 meter voor slepend vissen.

De plantenbedden hebben zich vanaf eind april zodanig ontwikkeld dat er nu gericht boven de planten gevist kan worden. Vooral fonteinkruid is geliefd bij de snoek en dat groeit vanwege het heldere water met name in waterdieptes van tussen de 3 en 4 meter. In het begin groeit het nog maar 50 cm tot een meter boven de bodem uit, maar later komt het tot 1 meter onder het oppervlak of zelfs hier en daar tot in het oppervlak. Vis met kunstaas dat 20 cm tot 1 meter diep loopt.

 

Zomerseizoen (ongeveer van half juni tot eind augustus)

 

Snoeken in Ierland: slank maar supersterkKenmerkend voor deze tijd is dat het water warmer begint te worden (16-19 graden), dat er veel witvisbroed rondzwemt en de snoek zowel tussen de planten als boven open water kan liggen. Ze kunnen zelfs boven heel diep water (10-15 meter) liggen, maar dan in de bovenste waterlaag (van het oppervlak tot 5 meter diep). In de zomer worden taaie periodes afgewisseld door periodes waarin ze plotseling uitstekend te vangen zijn. Warme zonnige dagen met windstil weer zijn net als in Nederland het minst ideal voor de visvangst. Gelukkig zijn de zomers in Ierland meestal niet zo warm. Slepen met kunstaas dat 1 tot 6 meter diep loopt of werpen boven plantenbedden met zeer ondiep lopend kunstaas (oppervlak tot 50 cm diep) zijn de aangewezen methoden.

 

Najaar (ongeveer van begin september tot eind november)

Het najaar behoort samen met het voorjaar tot de beste periodes van het jaar. Het water begint weer af te koelen van ongeveer 17 a 18 graden begin september tot een graad of 9 tegen half november. Tot ongeveer de derde week van oktober kan er boven plantenbedden gevist worden met ondiep lopend kunstaas. Pluggen, plastic kunstaas (shads, Bulldawgs etc) en jerkbaits met een diepgang van 20 cm tot 1 meter zijn hiervoor ideaal. Ook slepen boven 5 tot 8 meter water met kunstaas dat 1 tot 4 meter diep loopt is nu een goede methode. Vanaf de derde week van oktober tot eind november is slepend vissen op de hiervoor genoemde manier het meest effectief.

Daniel met een zware snoek in oktober op Lough Derg Ierland

Gedurende de gehele najaarsperiode is werpen boven stekken met structuur onder water een goede methode, met name als die structuur zich in waterdieptes van 4 tot 6 meter water bevindt. We praten dan over bulten, richels en stukken met een grillige rotsachtige bodem.

 

Winter (ongeveer van begin december tot eind februari)

Het water wordt nu kouder en de snoek wordt trager. Over het algemeen is langzaam roeien of driften met een dode aasvis onder een dobber achter de boot het meest effectief in de winter. Tijdens zachte periodes waarin de watertemperatuur niet al te laag is kan je ook prima met kunstaas slepen. Het is even zoeken naar de beste dieptes, maar ergens tussen de 5 meter en 12 meter is het best. Daarbij kun je het best 1 aasvis diep aanbieden (1 – 3 meter boven de bodem) en 1 aasvis ondiep (een meter of 3 onder het oppervlak). Hetzelfde geldt voor slepen met kunstaas. Maart is meestal de maand waarin de snoeken op Lough Derg paaien. Nog afgezien van het feit dat de snoeken niet erg bijtlustig zijn in de paaitijd is het de vraag of we ze nu lastig moeten vallen...

Leuke bijvangst in de winter: een bruine forel van 78 cm op dood aas!