Snoekvissen in Ierland

Zoals al vermeld op de eerste pagina: Lough Derg is een enorm meer. De lengte bedraagt 40 km en de oppervlakte is 12.000 hectare.Ondanks deze omvang hoeft het vissen niet alleen op het grote wijd plaats te vinden. Het meer kent vele baaien, inhammen en eilandjes, zodat ook "kleinschalig" gevist kan worden. De bodemstructuur is zeer gevarieerd met zowel zandplaten als grillige rotsbodems. Er zijn ook vele taluds, variërend van langzaam aflopend tot zeer steil. Verder vind je veel rietkragen en plantenbedden op Lough Derg. Het water is helder met een zichtdiepte van 1½ tot 4 meter. De bergen aan weerszijde van het meer zijn niet alleen erg fraai, maar ze bieden ook beschutting tegen wind.

Lough DergBoot op Lough DergOverzich Lough DergVergezicht


Op het meer tref je diverse vogelsoorten aan, waaronder knobbelzwanen, wilde zwanen, brilduikers, zaagbekken, ijsvogels etc. Met een beetje geluk zie je een slechtvalk of een gigant van een zeearend. Deze laatste heeft ook wel de bijnaam "de vliegende deur" en dat is niet voor niets. De werkelijke spanwijdte van zijn vleugels is met 2,5 m zelfs groter dan een deur, zeer imposant om te zien! Daarnaast heb je kans op een mink (verwant van de nerts) of een otter te zien. Op het droge leven o.a. vossen, dassen en 3 soorten herten.

MinkZeearend


Voor ik het vergeet: er zit ook snoek!

Een prachtige Ierse snoek van 114 cm voor Ivar in IerlandJos met een zware snoek op Lough Derg in IerlandRon had de grootste van de dag met 117 cmGrote snoek in Ierland


Andere roofvissen die je kunt vangen op Lough Derg zijn baars en (wilde) bruine forel. Er zit veel baars op het meer en met vertikalen kun je er vele tientallen vangen. Je lokaliseert ze het best door te slepen met kleine plugjes. Forel kun je ook vangen op die kleine plugjes. Af en toe vangen we een kanjerforel op voor snoek bedoelt aas. Dan heb ik het over forellen van 50-85 cm op kunstaas (of dood aas!) van 15-20 cm!

baarsGrote forel in IerlandGrote ferox in IerlandIvar met een forel


Andere vissoorten die je op Lough Derg tegen komt zijn: brasem, blankvoorn, ruisvoorn, zeelt, paling, grondel, pollan en een enkele zalm. Er komen ook veel hybrides voor op Lough Derg (kruising blankvoorn/brasem en ruisvoorn/brasem).